user_mobilelogo

 

mai táncházak, együttesek / dance hauses, groups today  / zespół muzyczny, taniec

Magyar táncház Csiduval (HellóAnyu)

Csatai László Csidu     Magyar táncház Csiduval (HellóAnyu)

„A hetvenes években Ő, és néhány hozzá hasonló megszállott teremtette meg a táncházmozgalmat. A teremtést azóta sem hagyta abba. Gyönyörűen táncol, ha azt szeretnéd tudni, miért járnak táncházba öregek is, fiatalok is, nézd meg egyszer Őt.”

Kerényi Róbert – Robi

Kerényi Róbert – Robi      Szigony zenekar honlapja itt / homepage here

A 90-es évek legendás Marczibányi téri szerdánkénti csángó táncházak házigazdája, 1988-1997-ig a Tatros együttes alapítója, vezetője. Jó tánctáborok szervezése (pl 1993 Szarvas). Gyökér Klub  1997-2000, Műhely klub 2003-2005...

együttesek/groups/zespół muzyczny:

Muzsikás

http://www.muzsikas.hu/

Tázló

http://tazlo.hu/

Halmos Béla

1946-2013

Akinek Molnár utcai Kalamajka táncházába 1990-től annak megszüntetéséig, azaz a modern-embertelen „Aranytíz” épületbe száműzéséig jártam, megismerve megszeretve az ő zenész személyét is. És általában lekapcsolták a fénycsöveket, saját izzólámpát felerősítve a mennyezetre, ezzel barátságosabbá, hangulatosabbá és egészségesebbé téve a táncházat. És erősítés nélkül játszottak, természetes hangzással, ezzel helyet hagyva az éneknek, beszélgetésnek.

Ő és Ökrös Csaba is megdöbbentően hamar itt hagytak minket.

Saját emlék felvétel a szeretett Molnár utcai Kalamjka táncházból, 1995-ben, széki és székelyföldi részletek. A székelyföldi végén a táncházat a zenészek mellől végighallgató vendégeink láthatók egy pillanatra, Archie MacKenzie a Caux-i Moral Re-Armament (MRA), ma Initiatives of Change (IofC) és felesége Ruth. A táncház hangosítás nélkül zajlott, és a fénycsöveket ilyenkor kikapcsolták, izzólámpákat lógattak a mennyezetre.

Nádihegedűvel a Sebő-Halmos táncház

Kovács László: Ez az első dokumentumfilm a táncházról. A Halmos-Sebő Klub, a Budapest XIV.ker. Kassák Házban volt az egyik első táncház. Itt forgattuk 1974-75-ben ezt a filmet, amely az első dokumentumfilm a táncházról. Halmos Béla a mozgalom első prímásaként…

Kovács László: Táncház-történelem, 1972-92

Kalamajka Együttes 20 éves

A Kalamajka Együttes 20 éves születésnapján készült egyik vágatlan felvétel. 1998. december 5.

Ökrös Csaba

A Bál - V. Táncháztalálkozó, 1986

https://www.youtube.com/watch?v=g1TvbijY1do

egyéb jó dolgok / other good things:

Egyetemes táncházak fóruma

Folkrádió, a táncházmozgalom információs központja

Tánctanítás a világhálón / learning folkdance on internet

Folk Embassy együttes

Makhult Gabi grafikus

Zempléni Serketánc  csángó jellegű tánctábor -  Keresd a Cifra Csűrt!   ÍMÉL: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Fonó népzenei hanglemezbolt és kiadó / Fono records in english here

életvitel

éé.hu honlap

közéleti és más gondolatok

felelet.hu honlap...